Michaela Wahlqvist

Alla inlägg den 6 juni 2012

Av Wahlqvist - 6 juni 2012 20:00

Hej allihop!

Jag vill bara tacka alla nya besökare för att ni gett mig en chans att visa vad jag gör. Man blir så glad när man loggar in och ser så fina kommentarer och så fin feedback! Ni är så gulliga :)


Jag har funderat lite och kom just på är att det skulle vara roligt om ni läsare gav mig "uppdrag" på vad jag kan fota. Skriver ni tillexempel: kossor, solrosor, hav eller vad det än kan vara, så försöker jag att hitta det och sedan lägger jag upp dem varje vecka och jag tänkte kalla det "Veckans Uppdrag" eller liknande. Någon som tycker att detta verkar som en kul idé? Börja skriv i en kommentar redan nu, vad du vill att jag ska fota denna vecka. Sätter igång direkt när jag fått in några förslag! :)


Sen har jag nu fått väldigt många frågor om tips på hur man kan fota bättre. Jag har själv inte hållt på så länge, sedan februari i år ungefär, men här är några av mina tips till er! Hoppas de hjälper lite i alla fall.


1. Ljuset. När man fotar är det viktigt att ljuset blir rätt. Se till att fota i medljus, med solen bakom dig själv, speciellt när du är utomhus, så att du får rätt färger på objektet du skall fota. (Objektet blir oftast väldigt mörkt om du fotar i motljus). Detta brukar jag glömma i vissa fall.


2. Autofokus. Det är en väldigt bra funktion, som fungerar riktigt bra när man vill fota större saker, eller landskap. Men när du använder dig av ett macro kan det vara enklare att fokusera på "rätt" plats på objektet om du använder dig av manuell fokus. Själv har jag börjat använda manuell till det mesta eftersom jag då kan välja att fokusera på tillexempel ett öga på en fjäril, istället för att jobba med autofokusen, som kanske inte ens hittar ögat.


3. Ta fler bilder på samma objekt! När du fotar, speciellt om du använder dig av macro, är det lätt att fotona blir suddiga för att man skakar med händerna, eller att objektet rör på sig. Tipset är då att ta fler bilder på samma objekt, så att du sedan kan välja ut de som blir bra. Tar du till exempel tio bilder på en fjäril, kanske du bara får två eller tre som blir bra, och de andra är enkla att ta bort när du lagt in dem i datorn.


4. Redigering. När du lagt in bilderna i din dator, kan det vara bra att redigera bilderna, så att man får fylligare färger, bättre ljus, kanske göra dem svartvita om man gillar det osv. Bara för att du redigerar betyder det inte att bilden var dålig innan, men den kan få ett annat djup om du ändrar färgbalansen i bilden.


5. Copyright. Eftersom det finns så många människor som snor bilder från andra och säger att det är de själva som fotat, är det bäst att fixa en personlig copyright stämpel. Jag har till exempel en med mitt efternamn på, för att det ska bli svårare att kopiera dem osv.


6. Glöm inte att ta bort linsskyddet ;)


~ Peace   

Bloglovin'

Follow on Bloglovin
Vad tycker Du om mina foton?
 Jättefina!
 Fina
 Sådär..
 Inte så fina
 Gillar dom inte alls!

Gästboken

17 besvarade frågor

Senaste inläggen

Vilka länder kommer mina besökare ifrån?

Flag Counter

Arkivet

Bloggportalen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Muspekare

Chrome Pointer

Ovido - Quiz & Flashcards